R. SOBOTA: V meste si pripomínajú 130. výročie založenia múzea

14.09.2012 Rimavská Sobota

Rimavská Sobota 14. septembra (TASR) - Vernisážou dvoch výstav si dnes pripomínajú vznik Gemersko-malohontského Múzea v Rimavskej Sobote. Je piatym najstarším múzeom na Slovensku. Ako pre TASR povedala riaditeľka múzea Oľga Bodorová, vznik tejto inštitúcie je spojený s Umelecko-archeologickou výstavou Gemerskej župy otvorenou 3. septembra 1882, ktorou boli položené základy múzea a zároveň bol zriadený Spolok gemerského župného múzea.

Na organizovaní výstavy sa podieľala najmä vtedajšia šľachta regiónu, ktorá požičala jednotlivé predmety. Výstavu usporiadali v budove bývalých delostreleckých kasární, v ktorej múzeum sídli od roku 1910. "Zakladateľmi múzea boli Ján Fábry, Viliam Groó, Štefan Terray a Ľudovít Hüvössy. Prvým riaditeľom sa stal práve Ján Fábry (1830-1907) - profesor biológie na Protestantskom gymnáziu v Rimavskej Sobote, ktorý stál na čele múzea do roku 1907.

Na prvej výstave v roku 1882 sa nachádzalo 1244 exponátov a 568 z nich sa stalo základom zbierkového fondu, ktorý sa do dnešných dní rozrástol na neuveriteľných 97.495 predmetov. Najpočetnejší je historický fond, ktorý tvorí 27.301 zbierok, archeologický s 21.270 zbierkami a etnografický s 8266 zbierkami. Vo fonde prírodných vied je evidovaných 5905 zbierok, vo fonde výtvarného umenia 1973 zbierok a historický knižný fond tvorí 32.780 knižných jednotiek," povedala Bodorová.

Gemersko-malohontské múzeum je piatym najstarším múzeom na Slovensku. Je regionálnym múzeom s komplexnou múzejnou dokumentáciou vývoja prírody a spoločnosti regiónu Gemer-Malohont a od roku 1996 sa špecializuje na dokumentáciu hmotnej a duchovnej kultúry Rómov v regióne Gemer-Malohont i v širšom okolí. "Pri príležitosti 130. výročia vzniku Gemersko-malohontského múzea sme pripravili oslavy, ktorých súčasťou je slávnostná konferencia a otvorenie výstav venovaných histórii a zbierkovým fondom múzea. Výstavy, ktoré sú súčasťou osláv, predstavia verejnosti históriu Gemersko-malohontského múzea od Umelecko-archeologickej výstavy Gemerskej župy z roku 1882 až po súčasnosť s dôrazom na formovanie sa zbierkových fondov, a tiež predstavia "klenoty" zbierkového fondu z odborov prírodné vedy, archeológia, história, etnológia, dejiny umenia a historický knižný fond," dodala riaditeľka múzea.

Mnohé zbierkové predmety ležali v depozitároch desiatky rokov. Návštevníci si ich teraz môžu pozrieť na výstavách 130 rokov Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote a Klenotnica Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Najvzácnejšími zbierkami výstavy 130 rokov Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote sú predmety, ktoré v septembri roku 1882 múzeu zapožičal Dionýz Andrássy, správca hradu Krásna Hôrka a pravdepodobne posledný mužský potomok vetvy Andrássyovcov z Krásnohorskej Dlhej Lúky.
 

Vyberte región